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고려대학교 교수소개

Knowledge & Innovation

생명과학대학

Home > 생명과학대학 > 식품공학과

소개

Prof. 이민석

Tel: 02-3290-3058

Fax: 3290-4984

E-mail: rheems@korea.ac.kr

  • About Professor
  • Curriculum vitae
  • Publication
  • Research
  • Teaching
  • Lab Members
  • Profile

    이 민 석 (Rhee, Min-Suk)
    Department of Food Bioscience & Technology, Korea Univ.  
    202 Food Safety Center, Life Sci. & Biotech.  
    Fax : +82-2-3290-4984

     

  • Curriculum

    Education 
     
    1993-1998    Ph.D. Korea University 
     1991-1993    M.S. Korea University 
     1987-1991    B.S. Korea University 
     
     
    Employment 
     
    2010 - 현재 
     고려대학교 생명과학대학 식품공학과 교수 
     
    2009 - 2010 
     Visting professor, Departement of Microbiology and Immunology, School of Medicine, Stanford University, CA, U.S.A. 
     
    2006 - 2010 
    고려대학교 생명과학대학 식품공학부 부교수 
     
    2003 - 2006 
    고려대학교 생명환경과학대학 식품과학부 조교수 
     
    2001 - 2003 
     Research Associate, Department of Food Science & Human Nutrition, Washington State University, WA, U.S.A  
     
    2000 - 2001 
     Food Technologist, Meat Animal Research Center, United States Department of Agriculture, Clay Center, NE, U.S.A  
     
    1998 - 2000 
    고려대학교 생명자원연구소 연구원(박사후과정) 
     
     
     
    Activities 
     
    2015 - 현재 
     고려대학교 생명과학대학 식품공학과 학과장
     
    고려대학교 생명과학대학원 식품공학과 주임교수
     
    한국식품과학회 편집간사
     한국식품위생안전성학회 이사 
     
    식품의약품안전처 주류안전정책자문협의회 자문위원
     농산업발전연구원 연구협의회 위원 
     
    2012 - 2013 
    고려대학교 생명환경과학대학원 부원장 
     
    2010 - 현재 
     고려대학교 식품생의학안전학연계전공 주임교수 
     식품의약품안전청 기획전문위원회 위원 
     서울지방식품의약품안전청 식품위해요소중점 관리기준 자문위원 
     
    2008 - 현재 
     식품의약품안전청 식품안전평가연구회 자문위원 
     서울시보건환경연구원 평가위원 
     
    2006 - 현재 
     식품생의학안전연구소 실장 
     
    2010 - 2011 
    고려대학교 생명과학대학 식품공학부 학부장
     고려대학교 생명환경과학대학원 식품공학과 주임교수
     식품의약품안전청 R&D 기획단 운영위원 
     
    2007 - 2009 
    한국미생물생명공학회 홍보조직위원회 위원 
     식품의약품안전청 시험검사발전협의회 식품미생물분과 분과위원장 
     
    2006 
    식품의약품안전청 검사능력평가 자문위원 
     고대식품과학종합실험실 실장 
     
    2005 - 2007 
    한국축산식품학회 편집간사 
     
    2004 - 2005 
    한국식품과학회 영문지 (Food Science & Biotechnology) 편집자 
     한국축산식품학회 해외간사 
     
    2004 - 현재 
     식품의약품안전청 식품위생심의위원회 위원
     식품의약품안전청 위해미생물 전문위원회 위원 
     
    2003 - 현재 
    International Journal of Food safety, Editorial board 
    한국축산식품학회 평의원 
     한국식품과학회 회원 
     
    2002 - 현재 
    The Society for Food Science & Technology, Member 
     
    2000 - 현재
    International Association for Food Safety/Quality 
     
      
     
    Awards 
     
    2006 1학기, 석탑강의상(Excellent Teaching Award), 고려대학교
    2007 1학기, 석탑강의상(Excellent Teaching Award), 고려대학교 
    2008 2학기, 석탑강의상(Excellent Teaching Award), 고려대학교 
    2010 1학기, 우수강의상(Good Teaching Award), 고려대학교 
    2010 2학기, 우수강의상(Good Teaching Award), 고려대학교 
    2011 1학기, 우수강의상(Good Teaching Award), 고려대학교
    2011 2학기, 우수강의상(Good Teaching Award), 고려대학교
    2012 1학기, 우수강의상(Good Teaching Award), 고려대학교
    2012 2학기, 우수강의상(Good Teaching Award), 고려대학교
    2013 1학기, 석탑강의상(Excellent Teaching Award), 고려대학교
    2013 2학기, 석탑강의상(Excellent Teaching Award), 고려대학교
    2014 1학기, 석탑강의상(Excellent Teaching Award), 고려대학교
    2014 1학기, 우수강의상(Good Teaching Award), BK21PLUS생명공학원사업단
    2014 2학기, 우수강의상(Good Teaching Award), 고려대학교
    2015 1학기, 우수강의상(Good Teaching Award), 고려대학교
     

     

  • Publication

    Papers in English (SCI)
    100. H.W. Kim, Y.J. Hong, J.I. Jo, S.D. Ha, S.H. Kim, H.J. Lee, and M.S. Rhee (2016) Raw ready-to-eat seafood safety: Microbiological quality of the various seafood species available at fishery, hyper, and online market. Lett. Appl. Microbiol. In revision. 
     
    99. N.H. Kim, J.H. Ryang, B.S. Lee, C.T. Kim, and M.S. Rhee (2016) Continuous ohmic heating of commercial apple juice using five sequential electrodes results in rapid inactivation of Alicyclobacillus acidoterrestris spores. Int. J. Food Microbiol. Submitted.
     
     98. T.J. Cho, N.H. Kim, S.A. Kim, J.H. Song, and M.S. Rhee (2016) Survival of foodborne pathogens (Escherichia coli O157:H7, Salmonella Typhimurium, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, and Vibrio parahaemolyticus) in raw ready-to-eat crab marinated in soy sauce. Int. J. Food Microbiol. Submitted.       
     
    97. S.A. Kim and M.S. Rhee (2016) Potential use of caprylic acid as an active antiseptic ingredient in consumer antiseptics. Int. Cont. Hos. Epi. Submitted.     
     
    96. H.R. Moon, N.H. Kim, and M.S. Rhee (2016)  Novel bactericidal beef marinating method against Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium, and indigenous flora in marinated beef and marinade. Int. J. Food Microbiol. Submitted. 
     
    95. J.H. Ryang, N.H. Kim, B.S. Lee, C.T. Kim, S.H. Lee, I.G Hwang, and M.S. Rhee (2016) Destruction of Bacillus cereus spores in a thick soy bean paste (doenjang) by continuous ohmic heating with five sequential electrodes. Lett. Appl. Microbiol. Submitted. 
     
    94. S.A. Kim, E.S. Choi, N.H. Kim, H.W. Kim, N.Y. Lee, T.J. Cho, S.H. Kim, S.H. Lee, S.D. Ha, and  M.S. Rhee   (2016)  Changes in microbial composition and prevalence of foodborne pathogens of crab marinated in soy sauce during production from six manufacturing plants. J. Sci. Food Agric.  Submitted.    
     
    93. J.H. Choe, M.H. Choi, M.S. Rhee , and B.C. Kim (2016) Estimation of sensory pork loin tenderness using Warner-Bratzler shear force and texture profile analysis measurements. Asian-Aust. J. Anim. Sci. Vol. 29, 1029-1036.      
     
     92. N.H. Kim and M.S. Rhee (2016) Phytic acid and sodium chloride show marked synergistic bactericidal effects against non-adapted and acid-adapted Escherichia coli O157:H7.  Appl. Environ. Microbiol.  Vol. 82, 1040-1049.              
     
    91. M.K. Song, H.W. Kim and M.S. Rhee (2016)  Optimization of a heat and relative humidity treatment method to reduce Escherichia coli O157:H7 contamination and maximize the germination of radish seeds. Food Microbiol.   Vol. 56, 14-20.             
     
    90. H.R. Moon and M.S. Rhee (2016) Synergism between carvacrol or thymol increases the antimicrobial efficacy of soy sauce with no sensory impact. Int. J. Food Microbiol.               Vol. 217, 35-41.    
      
    89. S.A. Kim and M.S. Rhee (2016) Highly enhanced bactericidal effects of medium chain fatty acids (caprylic, capric, and lauric Acid) combined with plant essential oils (carvacrol, eugenol, β-resocylic acid, trans-cinnamaldehyde, thymol, and vanillin) against Escherichia coli O157:H7.  Food Cont.   Vol. 60, 447-454.   
     
    88. N.H. Kim and M.S. Rhee (2016) Synergistic bactericidal action of phytic acid and sodium chloride against Escherichia coli O157:H7 cells protected by a biofilm. Int. J. Food Microbiol.  Vol. 227, 17-21.         
     
    87 . J.H. Ryang, N.H. Kim, B.S. Lee, C.T. Kim, S.H. Lee, I.G. Hwang, and M.S. Rhee (2016) Advanced commercial sterilization of Tsuyu sauce using continuous ohmic heating with five sequential elbow-type electrodes to eradicate Bacillus cereus spores. J. Appl. Microbiol.    Vol. 120, 175-184.   
     
    86 . S.A. Kim and M.S. Rhee (2015) Microbicidal effects of plain soap versus triclocarban-based antibacterial soap. J. Hos. Infect. In press.                           
     
    85. H.W. Kim and M.S. Rhee (2016) Influence of low-shear modeled microgravity on heat resistance, membrane fatty acid composition and heat stress-related gene expression in Escherichia coli O157:H7 ATCC 35150, 43889, 43890, and 43895. Appl. Environ. Microbiol.  Vol. 82, 2893-2901.       
     
    84. H.W. Kim and M.S. Rhee (2015) Effects of low-shear modeled microgravity on antibiotic efficacy against Escherichia coli O157:H7.  Appl. Environ. Microbiol.  Submitted.      
     
    83. S.A. Kim, H.R. Moon, K.S. Lee, and  M.S. Rhee (2015) Bacterial effects of Triclosan in soap both in vitro and in vivo .  J. Antimicro. Chemo.   Vol. 70, 3345-3352.               
     
    82. N.H. Kim, S.H. Jang, S.H. Kim, H.J. Lee, Y.H. Kim, J.H. Ryu, and M.S. Rhee (2015) Use of phytic acid and hyper-salting to eliminate Escherichia coli O157:H7 from napa cabbage for kimchi production in a commercial plant.         Int. J. Food Microbiol.   Vol. 214, 24-30.    
     
    81. S.A. Kim, S.H. Jeon, N.H. Kim, H.W. Kim, N.Y. Lee, T.J. Cho, Y.M. Jung, S.H. Lee, I.G. Hwang, and M.S. Rhee (2015) Changes in the microbial composition of microbrewed beer during the process in actual manufacturing line. J. Food Protect.   Vol. 78, 2233-2239.    
     
    80. S.A. Kim and M.S. Rhee (2015) Use of caprylic acid to control pathogens ( Escherichia coli  O157:H7 and Salmonella enterica  serovar Typhimurium) in apple juice. J. Appl. Microbiol. Vol. 119, 1317-1323.           
     
    79. J.H. Choe, M.H. Choi, Y.C. Ryu, K.S. Lim, E.A. Lee, J.H. Kang, K.C. Hong, S.K. Lee, Y.T. Kim, S.S. Moon, K.W. Lee, M.S. Rhee , and B.C. Kim (2015) Correlations among various blood parameters at exsanguination and their relationships to pork quality traits. Anim. Prod. Sci.   Vol. 55, 672-679.        
     
    78. N.H. Kim, N.Y. Lee, S.H. Kim, H.J. Lee, Y.H. Kim, J.H. Ryu, and M.S. Rhee (2015) Optimization of low temperature blanching combined with calcium treatment to inactivate Escherichia coli O157:H7 on fresh-cut spinach.  J. Appl. Microbiol. Vol. 119, 139-148.           
     
    77. G.N. Na, S.A. Kim, and  M.S. Rhee (2015) Development of selective and differential medium for Shigella sonnei using three carbohydrates (lactose, sorbitol, and xylose) and X-gal.  J. Microbiol. Met. Vol. 115, 34-41.     
         
    76. Y.B. Kim, H.W. Kim, M.K. Song, and  M.S. Rhee (2015) Decontamination method using heat and relative humidity for radish seeds achieves a 7-log reduction of Escherichia coli O157:H7 without affecting product quality. Int. J. Food Microbiol.    Vol. 201, 42-46.     
     
    75. S.A. Kim, S.J. Yun, S.H. Jeon, N.H. Kim, H.W. Kim, T.J. Cho, S.H. Lee, I.G. Hwang, and M.S. Rhee (2015) Microbial composition of turbid rice wine ( Makgeolli ) at different stages of production in a real processing line. Food Cont. Vol. 53, 1-8.     
     
    74. S.A. Kim and M.S. Rhee (2015) Synergistic antimicrobial activity of caprylic acid in combination with citric acid against both Escherichia coli O157:H7 and indigenous microflora in carrot juice.  Food Microbiol.  Vol. 49, 166-172.       
     
    73. S.H. Jun, N.H. Kim, M.B. Shim, Y.W. Jeon, J.H. Ahn, S.H. Lee, I.G. Hwang, and M.S. Rhee (2015) Microbiological diversity and prevalence of spoilage and pathogenic bacteria in commercial fermented alcoholic beverages (beer, fruit wine, refined rice wine, and yakju). J. Food Protect.   Vol. 78, 812-818.             
     
    72. N.H. Kim, M.J. Kim, Y.S. Kang, I.G. Hwang, and M.S. Rhee (2015) Discordance in risk perception between children, parents, and teachers in terms of consumption of cheap and poorly nutritious food sold around school.  Food Qual. Pref.  Vol. 42, 139-145.         
     
    71. S.A. Kim and M.S. Rhee (2015) Predictive model and optimization of a combined treatment of caprylic acid and citric acid for the reduction of Escherichia coli O157:H7 using the response surface methodology. Int. J. Food Microbiol.  Vol. 197, 9-14.           
     
    70. N.H. Kim, T.J. Cho, Y.B. Kim, B.I. Park, H.S. Kim, and M.S. Rhee (2015) Implications for effective food risk communication following the Fukushima nuclear accident based on a consumer survey. Food Cont. Vol. 50, 304-312.      
     
    69. N.H. Kim, J.M. Koo, and M.S. Rhee (2015) Thermal resistance characteristics of Bacillus cereus, Escherichia coli O157:H7, and Listeria monocytogenes in a multi-grain soy milk product. Korean J. Food Sci. Technol.  Vol. 47, 593-598. (No SCI)                 
     
    68. J.H. Bang, A.Y. Hong, H.K. Kim, L.R. Beuchat, M.S. Rhee , Y.H. Kim, J.H. Ryu (2014)  Inactivation of Escherichia coli O157:H7 in biofilm on food-contact surfaces by sequential treatments of aqueous chlorine dioxide and drying. Int. J. Food Microbiol.  Vol. 191, 129-134.     
     
    67. M.R. Park, S.N. Oh, H.S. Yun, S.H. Kim, Y.H. Ko, J.H. Ryu, M.S. Rhee , O.S. Shin, Y.H. Kim (2014) Enhanced protection of pathogenic Escherichia coli ingested by a soil nematode Caenorhabditis elegans  against sanitizer treatments. Biosci. Biotechnol.    Biochem.    Vol. 78, 1917-1922.    
     
    66. E.S. Choi, N.H. Kim, H.W. Kim, S.A. Kim, J.I. Jo, S.H. Kim, S.H. Lee, S.D. Ha, and M.S. Rhee (2014) Microbiological quality of seasoned roasted laver and potential hazard control in a real processing line. J. Food Prot.  Vol. 77, 2069-2075.      
     
    65. N.Y. Lee, N.H. Kim, I.S. Jang, S.H. Jang, S.H. Lee, I.G. Hwang, and M.S. Rhee (2014) Decontamination efficacy of neutral electrolyzed water to eliminate indigenous flora on a large-scale of cabbage and carrot both in the laboratory and on a real processing line.  Food Res. Int.  Vol. 64, 234-240.       
     
    64. H.W. Kim, A.C. Matin, and M.S. Rhee (2014) Microgravity alters the physiological characteristics of Escherichia coli O157:H7 ATCC 35150, ATCC 43889, and ATCC 43895 under different nutrient conditions. Appl. Environ. Microbiol.  Vol. 80, 2270-2278.       
      
    63. N.H. Kim, T.H. Park, and  M.S. Rhee  (2014) Enhanced bactericidal action of acidified sodium chlorite caused by the saturation of reactants.   J. Appl. Microbiol.   Vol. 116, 1447-1457.                   
     
    62. S.A. Kim, H.J. Park, S.H. Lee, I.G. Hwang, and M.S. Rhee (2014) Short communication: Fate of major foodborne pathogens and Bacillus cereus spores in sterilized and non-sterilezed Korean turbid rice wine ( Makgeolli ). Food Cont.   Vol. 39, 139-145. 
     
    61. Y.M. Choi , K.C.  Jung, H.M. Jo, K.W. Nam, J.H. Choe, M.S. Rhee , B.C. Kim (2014) Combined effects of potassium  lactate and calcium ascorbate as sodium chloride substitutes on the physicochemical and sensory  characteristics of low-sodium frankfurter sausage. Meat Sci.   Vol. 96, 21-25.   
                                         
    60. S.A. Kim, S.H. Lee, I.G. Hwang, and M.S. Rhee (2014) Survival of foodborne pathogenic bacteria ( Bacillus cereus , Escherichia coli O157:H7, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Staphylococcus aureus , and Listeria monocytogenes ) and B. cereus spores in the fermented alcoholic beverages. J. Food Prot.  Vol. 77, 419-426.     
     
    59. S.A. Kim and M.S. Rhee (2013) Marked synergistic bactericidal effects and mode of action of medium chain fatty acids in combination with organic acids on Escherichia coli O157:H7. Appl. Environ. Microbiol. Vol. 79, 6552-6560. (Spotlight Nominee)      
     
    58. M.J. Choi, S.A. Kim, N.Y. Lee, and M.S. Rhee (2013) New decontamination method based on caprylic acid in combination with citric acid or vanillin for eliminating Cronobacter sakazakii and Salmonella enterica serovar Typhimurium in reconstituted infant formula.  Int. J. Food Microbiol.   Vol. 166, 499-507.        
     
    57. M.J. Kim, S.A. Kim, Y.S. Kang, I.G. Hwang, and  M.S. Rhee   (2013) Microbial diversity and prevalence of foodborne pathogens in cheap and junk foods consumed by primary schoolchildren.     Lett. Appl. Microbiol.   Vol. 57, 47-53  .          
     
    56. S.A. Kim, M.K. Lee, T.H. Park, and  M.S. Rhee   (2013) A combined intervention using fermented     ethanol and supercritical carbon dioxide to control  Bacillus cereus   and  Bacillus subtilis   in rice.  Food Cont.   Vol. 32, 93-98    .  
                                         
     
    55. S.A. Kim, S.J. Yun, S.H. Lee, I.G. Hwang, and  M.S. Rhee   (2013) Microbiological hazard of temperature     increase of food in car trunks.  Food Cont.   Vol. 29, 66-70.                     
     
    54.  Y.M. Choi, S.H.  Lee  , J.H.  Choe  , K.H  . Kim  ,   M.S. Rhee    , B.C. Kim (2013  ) Effects of supercritical carbone dioxide treatment on meat quality and sensory evaluation in soy sauce and hot-pepper paste marinated pork.   Korean J. Food Sci. An.    Vol. 33(5), 581-586. (SCIE)       
     
    53.  S.A. Kim, O.M. Kim, and  M.S. Rhee   (2013) Changes in microbial contamination levels and prevalence of foodborne pathogens in Alfalfa (Medicago sativa) and Rapseed (Brassica napus)      during sprout production in manufacturing  plants  . Lett. Appl. Microbiol.  Vol. 56, 30-36  .       
     
    52. H.G. Jang, N.H. Kim, Y.M. Choi, and  M.S. Rhee   (2013) Microbiological quality and risk factors related to sandwiches served in bakeries, cafes, and sandwich bars in Korea.    J. Food Prot.   Vol. 76, 231-238.  
     
    51. S.A. Kim, J.H. Yu, and  M.S. Rhee   (2013) A rapid and simple method for estimation of  Cronobacter   spp. (  Enterobacter sakazakii   ) in cell solution and tofu.  J. Sci. Food Agric.   Vol. 93, 1520-1524.   
     
    50. Y.M. Choi, H.J. Park, H.I. Jang, S.A. Kim, J.Y. Imm, I.G. Hwang, and  M.S. Rhee     (2013) Changes in microbial contamination levels of porcine carcasses and fresh pork in slaughterhouses, processing lines, retail outlets, and local markets by commercial distribution.  Res. Vet.  Sci.   Vol. 94, 413-418.  
     
    49. S.M. Lim, J.Y. Shim, S.J. Oh,  M.S. Rhee  , M.H. Sung, J.Y. Imm (2012) Effects of poly-γ-glutamic acids (PGA) on the physicochemical characteristics of skim milk yoghurt.  Int.    J. Dairy Technol.   Vol. 65, 423-428.  
     
    48. S.H. Lee, J.H. Choe, Y.M. Choi, K.C. Jung,  M.S. Rhee  , K.C. Hong, S.K. Lee, Y.C. Ryu, B.C. Kim (2012) The influence of pork quality traits and muscle fiber characteristics on the eating quality of pork from various breeds.  Meat Sci.   Vol. 90, 284-291.    
     
    47. N.H. Kim, A.R. Yun, and  M.S. Rhee   (2011) Prevalence and classification of  Staphylococcus aureus   toxins isolated from ready-to-eat foods (Sushi, Kimbab and California roll) in Korea.   J. Appl. Microbiol.   Vol. 111, 1456-1464.  
     
    46. S.A. Kim, S.W. Oh, Y.M. Lee, J.Y. Imm, I.G. Hwang, D.H. Kang,   M.S. Rhee   (2011) Microbial contamination of food products consumed by infants and babies in Korea.  Lett. Appl. Microbiol.   Vol. 53, 532-538.  
     
    45. T.Y. Kwak, N.H. Kim, and  M.S. Rhee   (2011) Response surface methodology-based optimization of decontamination conditions for  Escherichia coli   O157:H7 and  Salmonella   Typhimurium on fresh-cut celery using thermoultrasound and calcium propionate.  Int. J. Food Microbiol.   Vol. 150, 128-135.  
     
    44. Y.Y. Bae, Y.M. Choi, M.J. Kim, K.H. Kim, B.C. Kim, and  M.S. Rhee   (2011) Application of supercritical carbon dioxide for microorganism reductions in fresh pork.   J. Food Safety    Vol. 31, 511-517.  
     
    43. S.A. Kim and  M.S. Rhee   (2011) A new cost-effective, selective and differential medium for the isolation of  Cronobacter   spp.   J. Microbiol. Met.    Vol. 85, 149-154.  
     
    42. Y.Y. Bae, N.H. Kim, K.H. Kim, B.C. Kim, and   M.S. Rhee   (2011) Supercritical carbon dioxide as a potential intervention for ground pork decontamination.   J. Food Safety   Vol. 31, 48-53.   
     
    41. S.A. Kim, O.Y. Kim and  M.S. Rhee   (2010) Direct application of supercritical carbon dioxide for the reduction of  Cronobacter   spp. in end-product of dehydrated powdered infant formula.   J. Dairy Sci.   Vol. 93, 1854-1860.  
     
    40. S.Y. Lee,  M.S. Rhee   , R.H. Dougherty, and D.H. Kang (2010) Antagonistic effect of acetic acid and salt for inactivating  Escherichia coli   O157:H7 in cucumber puree.  J. Appl. Microbiol.   Vol. 108, 1361-1368.     
     
    39. Y.M. Choi, S.H. Lee, J.H. Choe,  M.S. Rhee  , S.K. Lee, S.T. Joo, and B.C. Kim (2010) Protein solubility is related to myosin isoforms, muscle fiber types, meat quality traits, and postmortem proteins changes in porcine longissimus dorsi muscle.  Livest. Sci.   Vol. 127, 183-191.   
     
     38. W.Y. Jung, Y.M. Choi, and  M.S. Rhee   (2009) Potential use of supercritical carbon dioxide to decontaminate  Escherichia coli   O157:H7,  Listeria monocytogenes   , and  Salmonella typhimurium   in alfalfa sprouted seeds.  Int. J. Food Microbiol.   Vol. 136, 66-70. 
     
    37. Y.Y. Bae, H.J. Lee, S.A. Kim and  M.S. Rhee   (2009) Inactivation of  Alicyclobacillus acidoterrestris  spores in apple juice by supercritical carbon dioxide.   Int. J. Food Microbiol.   Vol. 136, 95-100.   
     
    36. S.A. Kim, Y.M. Lee, I.G. Hwang, D.H. Kang, G.J. Woo, and  M.S. Rhee  (2009) Eight enrichment broths for the isolation of  Campylobacter jejuni  from inoculated suspensions and ground pork.  Lett. Appl. Microbiol.  Vol. 49, 620-626. 
     
    35. G. I. Dancer, J. H. Mah,  M. S. Rhee  , I. G. Hwang, and D. H. Kang (2009) Resistance of  Enterobacter sakazakii   (Cronobacter  spp.) to environmental stresses.  J. Appl. Microbiol.  Vol. 107, 1606-1614. 
     
    34. G.Y. Lee, H.I. Jang, I.G. Hwang, and  M.S. Rhee   (2009) Prevalence and classification of pathogenic  Escherichia coli  isolated from fresh beef, poultry, and pork in Korea.  Int. J. Food Microbiol  . Vol. 134, 196-200. 
     
    33. Y.M. Choi, Y.Y. Bae, K.H. Kim, B.C. Kim, and  M.S. Rhee   (2009) Combined effect of organic acids and supercritical carbon dioxide treatments against generic  Escherichia coli  ,  Listeria monocytogenes  ,  Salmonella  typhimurium and  E. coli  O157:H7 in fresh pork.  Lett. Appl. Microbiol.   Vol. 49, 510-515. 
     
    32. H.I. Jang and  M.S. Rhee   (2009) Inhibitory effect of caprylic acid and mild heat on  Cronobacter  spp. (  Enterobacter sakazakii  ) in reconstituted infant formula and determination of injury by flow cytometry.  Int. J. Food Microbiol  . Vol. 133, 113-120. 
     
    31. Y.M. Choi, Y.Y. Bae, K.H. Kim, B.C. Kim, and  M.S. Rhee   (2009) Effects of supercritical carbon dioxide treatment against generic  Escherichia coli  ,  Listeria monocytogenes  ,  Salmonella typhimurium  , and  E. coli  O157:H7 in marinades and marinated pork.  Meat Sci.   Vol. 82, 419-424. 
     
    30.  Y.M. Choi, Y.C. Ryu, S.H. Lee, G.W Go, H.G. Shin, K.H Kim,  M.S. Rhee    , and B.C Kim ( 2008) Effects of supercritical carbon dioxide treatment for sterillization purpose on meat quality of porcine  longissimus dorsi   muscle.   J. Food. Sci. Tech.   Vol. 41, 317-322.  
     
    29.   S.R. Kim,  M.S. Rhee   , B.C. Kim, and K.H. Kim (2007)  Modeling the inactivation of  Escherichia coli   O157:H7 and generic  Escherichia coli   by supercritical carbon dioxide.  Int. J. Food Microbiol   .   Vol. 118,  52-61.    
     
    28.   S.R. Kim,  M.S. Rhee   , H.J. Lee, B.C. Kim, and K.H. Kim (2007)  Modeling of the inactivation of  Salmonella   typhymurium by supercritical carbon dioxide in physiological saline and phosphate-buffered saline.  J. Microbiol.    Methods   Vol. 70, 132-141.        
     
    27.  S.Y. Lee, G.I. Dancer,  S.S. Chang,  M.S. Rhee     ,  and D.H. Kang (2006)  Efficacy of chlorine dioxide  gas against  Alicyclobacillus    acidoterrestris   spores on   apple surfaces.  Int. J. Food Microbiol.     Vol. 108,    364-368.          
     
    26.  M.S. Rhee   ,   Y.C. Ryu,  and B.C. Kim (2006)  Postmortem metabolic rate  and calpain system activities on beef  longissimus     tenderness classifications.  Biosci. Biotechnol.    Biochem.     Vol. 70,    1166-1172.             
     
    25.  M.S. Rhee   , Y.C. Ryu, and B.C. Kim (2006) Effects of packaging methods on the shelf life of selenium-supplement chicken meat during meat during refrigerated storage.  Food Sci. Biotechnol.   Vol. 15, 431-436. 
     
    24.  B.C. Kim,  Y.C. Ryu,  Y.J. Cho, and  M.S. Rhee   (2006)  Influence of dietary  α-tocopheryl acetate supplementation on cholesterol oxidation in retail  packed chicken meat during refrigerated storage.  Biosci. Biotechnol.    Biochem.     Vol. 70,    808-814.   
     
    23. Y.C. Ryu,  M.S. Rhee  , M.H. Lee, S.K. Lee, and B.C. Kim (2006) Effects of packaging methods on the meat quality of α-tocopherol supplement broiler chicks during refrigerated storage.  Food Sci. Biotechnol.   Vol. 15, 248-253.   
     
    22.  Y.C. Ryu,  M.S. Rhee   , K.M. Lee,   and B.C. Kim (2005)  Effects of different levels of dietary supplemental selenium on performance, lipid oxidation, and color stability of broiler chicks.  Poultry Sci.     Vol. 84,   809-815.     
     
    21. W.K. Kim, M.H. Kim, Y.H. Ryu,  M.S. Rhee  , D.S. Seo, C.Y. Lee, B.C. Kim and Y. Ko (2005) Expression of serum and muscle endocrin factors at antemortem and postmortem periods and their relationship with pig carcass grade.  Asian-Aust. J. Anim. Sci.   Vol. 18, 716-722. 
     
    20. K.H. Noh,  M.S. Rhee   , and J.Y. Imm (2005) Separation of lactoferrin from model whey protein mixture by reverse micelles formed by cationic surfactant.  Food Sci. Biotechnol   . Vol. 14, 131-136.  
     
    19. S.W. Oh, J.H. Shin,  M.S. Rhee  , M. Costello, and D.H. Kang (2004) Rapid enumeration of 4 indicator microorganisms in ground beef using a freeze-dried 4 culture method.  J. Food Sci.   Vol. 69, M262-M266.   
     
    18. Y.C. Ryu,  M.S. Rhee  , and B.C. Kim (2004) Estimation of correlation coefficients between histological parameters and carcass traits of pig longissimus dorsi muscle.  Asian-Aust. J. Anim. Sci.   Vol. 17, 428-433.     
     
    17.  M.S. Rhee  , T. L. Wheeler, S. D. Shackelford, and M. Koohmaraie (2004) Variation in palatability and biochemical traits within and among eleven beef muscles.  J. Anim. Sci.   Vol. 82(2), 534-550.   
     
    16.  M.S. Rhee   , S.Y. Lee, V.N. Hillers, S.M. McCurdy, and D.H. Kang (2003) Evaluation of consumer-style cooking methods for reduction of  Escherichia coli   O157:H7 in ground beef.  J. Food Prot.   Vol. 66(6), 1030 -1034.   
     
    15.   M.S. Rhee   , S.Y. Lee, R.H. Dougherty, and D.H. Kang (2003) Antimicrobial effects of mustard flour and acetic acid against  Esherichia coli   O157:H7,  Listeria monocytogenes   , and  Salmonella   enterica serovar  typhimurium   .  Appl. Environ. Microbiol.   Vol. 69(5), 2959-2963.  
     
    14. M. Costello,  M.S. Rhee  , M.P. Bates, S. Clark, L.O. Ludecke, and D.H. Kang (2003) Eleven-year trends of microbiological quality in bulk tank milk.  Food Protection Trends   Vol. 23(5), 393-400.   
     
    13. D.H. Kang,  M.S. Rhee  , and M. Costello (2003) Development of a miniaturized four-culture method for the rapid enumeration of four bacterial groups in ground beef.  Lett. Appl. Microbiol.   Vol. 36(4), 197-202.   
     
    12. J.S. Yun, D.S. Seo,  M.S. Rhee   , S. Oh, B.C. Kim, and Y. Ko (2003) Relationships of concentrations ofendocrine factors at antemortem and postmortem periods to carcass weight and backfat thickness in pigs.  Asian-Aust. J. Anim. Sci.   Vol. 16(3), 335-341. 
     
    11.  M.S. Rhee   , Y.C. Ryu, and B.C. Kim (2002) Comparative studies on metabolic rate and calpain/calpastatin activity between  Hanwoo   and  Holstein beef   .   Asian-Aust. J. Anim. Sci.    Vol. 15(12), 1747-1753.   
     
    10.  M.S. Rhee   , R.H. Dougherty, and D.H. Kang (2002) Combined effects of mustard flourm acetic acid, and salt against  Escherichia coli   O157:H7 stored at 5 and 22  ℃.  J. Food Prot.   Vol. 65(10), 1632-1636.    
     
    9.  M.S. Rhee  and D.H. Kang (2002) Rapid and simple estimation of microbiological quality using chromatogenic  Limulus  amoebocytelysate endpoint assay.  J. Food Prot  . Vol. 65(9), 1447-1451. 
     
    8. P.M. Gray,  M.S. Rhee  , and D.H. Kang (2002) The correlation method for rapid monitoring of  Escherichia coli  in foods.  Lett. Appl. Microbiol.   Vol. 36(4), 269-273. 
     
    7.  M.S. Rhee  , P.M. Gray, and D.H. Kang (2002) Improvement of selectivity for isolation of  Escherichia coli  O157:H7 from generic  Escherichia coli  .  J. Rapid Meth. Auto. Microbiol.   Vol. 10, 127-135. 
     
    6. M. Costello,  M.S. Rhee  , and D.H. Kang (2002) Miniaturized 2-fold dillution method for enumeration of total microbial and coliforms from raw milk.  J. Rapid Meth. Auto. Microbiol.   Vol. 10, 119-125. 
     
    5. J. Yoon,  M.S. Rhee  , D.S. Seo, B.C. Kim and Y. Ko (2001) Monitoring of food cytokines by PIT-1 genotypes in day 150 male pigs.   Asian-Aust. J. Anim. Sci.   Vol. 14(12), 1659-1664. 
     
    4. B.C. Kim,  M.S. Rhee  , Y.C. Ryu, J.Y. Imm, and K.C. Koh (2001) Early postmortem processing conditions on meat quality of Hanwoo(Korean Mative Cattle) beef during storage.   Asian-Aust. J. Anim. Sci.   Vol. 14(7), 1763-1768. 
     
    3.  M.S. Rhee  and B.C. Kim (2001) Effect of low voltage electrical stimulation and temperature conditioning on postmortem changes in glycolysis and calpains activities of Korean Native Cattle (Hanwoo).   Meat Sci.  Vol. 58(3), 231-237. 
     
    2. S.T. Joo, R. G. Kauffman, R. D. Warner, C. Borggaard, J. M. Stevenson-Barry,  M.S. Rhee  , G.B. Park and B.C. Kim (2000) Objectively predicting ultimate quality of post-rigor pork musculature: II. Practical classification method on the cutting-line.  Asian-Aust. J. Anim. Sci.   Vol. 13, 177-185. 
     
    1 .  M.S. Rhee  , Y.C. Ryu, J.Y. Imm, and B.C. Kim (2000) Combination of low voltage electical stimulation and early-postmortem temperature conditioning on degradation of myofibrillar proteins in Korean Native Cattle(Hanwoo).  Meat Sci.   Vol. 55(4), 391-396. 
     
           
     
    Papers in Korean (2009~)
     
    5. 박종명, 김종문, 유승민, 유영현, 김혜원, 이민석 , 김용우, 윤아리 (2015) 식품접객업의 농수산물 원산지 표시관리 실태 조사. 농업생명과학연구 Vol. 49, 343-353.
     
    4. 김선애, 심문보, 전영욱,  이민석 (2014) 발효주류의 미생물학적 위해요소. Safe Food. Vol. 9(1), 13-23. 
     
    3. 최은숙, 김남희, 이순호, 이민석 (2012) 수산식품과 세균. Safe Food. Vol. 7(3), 3-13.
     
    2. Y.M. Choi, J.H. Choe, M.S. Rhee (2013) Effects of supercritical carbon dioxide treatment on meat quality and sensory evaluation in soy sauce and hot-pepper paste marinated pork. Korean J. Food Sci. An.    Vol. 33(5), 581-586. (SCIE) 
     
    1.  S.A. Kim, Y.M. Lee, S.W. Oh, H.S. Gwak, I.G. Hwang, D.H. Kang, G.J. Woo, and  M.S. Rhee  (2009) Biofilm Formation and Low pH Viability of  Cronobacter   spp.  Enterobacter sakazakii   ) Isolated from Powdered Infant Formula and Infant Foods in Korea.  Korean J. Food Sci. An.   Vol. 29(6), 702-708. (SCIE) 
     
     
     
     
    Patents
     
    19. 피틴산과 전해질을 포함하는 살균 조성물 
    ▶ 2015 출원
     
     
    18.  피틴산을 포함하는 야채 절임용 조성물 및 이를 이용한 절임 야채 제조방법 
     ▶  2015 출원
           
     
    17.  열과 습도의 조합처리를 이용한 새싹종자의 살균방법 
     ▶  2015 출원   
            
     
    16. 당근주스 처리 방법 
     ▶  2014 출원
           
     
    15. 카프릴산 및 크랜베리를 포함하는 요로감염증 예방 또는 개선용 식품 조성물 
     ▶  2014 출원
     
     
     
    14. 간장 및 에센셜 오일을 포함하는 항균용 식품 조성물 및 이를 이용한 항균 방법 
     ▶  2014 출원
           
     
    13. 과채류를 살균하는 방법 
     ▶  2016 등록
           
     
    12. 카프릴산 및 구연산의 조합처리에 의해 미생물을 사멸시키는 방법 및 미생물 살균효과 예측방법 
     ▶  2015 등록
           
     
    11. 엑스갈과 세 가지 탄소원을 이용한 고감도 쉬겔라 소네이 선별 배지 조성물 및 이의 제조방법 
     ▶  2015 등록
           
     
    10. 살균력이 향상된 살균 조성물 제조방법 및 이를 이용한 살균방법 
     ▶  2013 등록
           
     
    9. 천연 항미생물제를 이용한 조제분유 제조방법 
     ▶  2013 등록
           
     
    8. 액상분유 및 분유조성물의 제조방법 
     ▶  2012 등록
           
     
    7. 엔테로박터 사카자키의 정량분석방법, 이를 위한 액체배지 및 정량분석키트 
     ▶  2011 등록
           
     
    6. 유기산과 초임계유체를 이용한 살균방법 
     ▶  2010 등록
           
     
    5. 초임계유체를 이용한 분유의 살균방법 및 이를 이용한 분유의 제조방법 
     ▶  2011 등록
           
     
    4. 살리신을 이용한 엔테로박터 사카자키의 검출방법 및 이를 이용한 엔테로박터 사카자키의 선택배지 
     ▶  2010 등록 
     
     
    3. 초임계 이산화탄소를 이용한 식육의 연도증진방법 
     ▶  2009 등록 
     
     
    2. 과실음료의 살균방법 및 그 시스템 
     ▶  2011 등록
           
     
    1. 초임계 이산화탄소를 이용한 미생물의 살균방법 
     ▶  2007 등록       
     
     
     
     
    Book
     
    1. 식육의 미생물과 안전성 부분 집필(공동저자), 2004, 식육과학, 선진문화사
     
    2. Meating: 당신이 몰랐던 고기를 만나라(공동저자), 2015, 맑은샘
     

     

  • Research

     

    Laboratory Introduction
     
    본 연구실은 빠르게 변화하는 식문화에 대응하여 미래 지향적 식품과학 기술을 선도하는 식품위생 및 안전성에 관한 연구를 수행함으로써 국민 보건과 인류 건강에 기여하고자 한다 . 오늘날 식품 생산 및 유통 체계 대형화 , 식품 소비 패턴의 변화 등은 다양한 식품에 기인한 대형 식중독 사고를 야기하였다 . 이에 본 연구진은 식중독 세균에 대한 기초 연구를 바탕으로 다양한 식품의 안전성을 확보하기 위한 최첨단 신기술 개발 연구를 활발히 진행하고 있으며 , 학문적 연구에 국한하지 않고 개발기술의 현장 실용화에 초점을 둔 응용 연구를 지향하고 있다 . 
     
    주요 연구 분야로는 1) 위해세균의 신속검출법 및 분자생물학적 검출법 개발 , 2) 새롭게 출현하는 식중독 세균의 생리 · 생태학적 특성 연구 , 3) 식중독세균의 물리적 / 화학적 제어기술 개발 , 4) 검출 및 제어기술의 산업화 및 실용화 , 5) 식품안전관리의 과학적 체계 및 모델 개발 등이 있다 . 특히 식품안전관리시스템 구축 연구는 식품 산업체로의 실용적 도입을 위한 현장 컨설팅을 함께 수행하고 있다 . 
     
    최근 다양한 전세계적으로 확산된 조류독감 및 구제역 , 유럽발 장출혈성대장균 식중독 등 초대형 전염성 질환의 발발은 식품 안전 및 국민 보건에 관한 소비자의 관심을 증가시켰다 . 이와 관련하여 바람직한 식품안전관리체계 구축을 위한 전국적 네트워크가 형성되고 있으며 , 식중독 예방을 위한 국가적 사업도 적극적으로 추진되고 있다 . 이에 식품 산업체 및 공공기관에서도 식품안전연구의 비중을 확대하고 있는 만큼 향후 식품위생 분야의 가치상승 및 발전을 기대할 수 있을 것이다 . 
     
     
     
    Research Field
     
    < 위해 세균의 검출법 개발 >
     
    식중독의 주요 원인이 되는 다양한 식중독세균의 빠르고 정확한 검출을 위해 각 세균들에 대한 신속 검출법 개발 , 분자생물학적 검출법 개발 , 바이오센서의 응용 및 개발 , 효율적 선택 배지 개발 연구 등을 수행하고 있다 . 
     
    < 위해 세균의 제어법 개발 > 
     
    식품의 생산 , 저장 , 가공 , 유통 , 소비단계에서 식중독세균을 효율적으로 제어할 수 있는 새로운 물리 / 화학적 신기술의 개발 및 천연 항균제를 이용한 제어기술의 개발과 이러한 제어기술의 산업화 및 실용화를 위한 연구를 수행하고 있다 . 
     
    < 새롭게 출현하는 식중독세균의 생리 / 생태학적 특성 연구 > 
     
    환경적 변화에 따라 새롭게 출현하는 식중독세균이나 식품의 다양한 환경적 스트레스에 반응하여 적응하는 식중독세균에 대한 기초적인 생리 / 생태학적 연구를 실시하여 이를 효율적으로 검출하거나 제어할 수 있는 방안을 모색하고 있다 . 
     
     
     
    Projects
     
    우주환경에서 장출혈성 대장균의 스트레스 반응 기작 규명 및 병원성 발현 특성에 관한 연구
    고품질의 안전한 생면 생산을 위한 천연 살균보존기술 개발
     절임배추의 위생적 생산 방안 마련
    가공치즈의 대장균군 기준규격 개선 연구
    병원성대장균 저감화 연구
    유통수산식품의 위해미생물 안전관리 연구
    항균비누 살균세정 효과 비교 연구
    원전사고 발생시 대국민 정보교류방안 연구
    단순처리 농산물 위해요소 안전관리 방안 연구
    바이오플락시스템 적용 흰다리새우/장어의 이화학적 성분분석 및 관능평가
    두유 생산공정 중 위해분석 및 HACCP 검증
    천연 유래 항균물질 기반 최적 살균제를 이용한 새로운 가공채소 살균 기술 개발 
    비가열 고위해식품의 미생물 저감화 연구 
    식품이력추적관리제도의 소비자 인지도 조사 , 홍보방안 연구 
    발효주류의 미생물학적 위해요소에 대한 연구 
    가정에서의 식품위생 안전관리 연구 식생활 안전관리 소비자 정보전달 체계 연구 
    식품접객업소 위생관리 매뉴얼 개발 
    지리산 고원흑돈 육질향상 연구사업 
    쌀 및 즉석밥의 미생물학적 안전성 확보를 위한 내열성 포자 형성균 및 포자 제어 기술 
    난가공장 HACCP 인증획득을 위한 매뉴얼 개발 
    건조 조제분유의 Enterobacter sakazakii  제어를 위한 새로운 살균기술 개발 
    새싹채소 및 종자의 미생물학적 안전성 확보 
    식재료 검수 및 관리 표준 위생매뉴얼 개발 
    축산식품가공장 HACCP 인증 획득을 위한 매뉴얼 개발 
    학교 주변 식품 중 위해미생물 오염 실태조사 및 저감화 연구 
    초임계 이산화탄소를 이용한 돈육과 양념육의 유해 미생물 저감 및 품질향상 기술개발 연구 
    장류 ( 고추장 , 간장 , 된장 ) 제조 가공업소 HACCP 적용 일반모델 개발 
    축산물 분리 대장균의 병인학적 특성 및 시험법 확립 
    안전성과 기능성이 확보된 신개념 근육식품의 개발 
    분유류 / 영 · 유아용 식품의 미생물 관리 
    식인성 매개질환 유발 축산물의 연계별 위생강화 방안 
    식물에서 추출한 항균제의 식중독세균에 대한 항균 효능 평가 
    식중독 원인 규명 및 식중독 저감화 방안 연구 
    농산물 전처리에 적용될 수 있는 HACCP 매뉴얼 개발
     
     
    Website related to FHS
     
    http://cafe.naver.com/koreaunivfoodhygiene
     

     

  • Teaching

    준비중입니다

  • Lab Members

    Post Doctor

     

     김남희_박사  김 남 희  

      ◆ 박사학위 논문
     Synergistic Antimicrobial Interaction of Phytic Acid and Sodium Chloride for the  Application to Food Manufacturing Plant
     
      ◆ E-mail:
    inthejade@korea.ac.kr

     

    Ph. D. course

     

     워니워니   김 혜 원   

      ◆ 석박사통합과정 11학기 
                 
      ◆ E-mail: 
    kgpdnjs@korea.ac.kr
     나영   이 나 영   

       ◆ 석박사통합과정 9학기    
               
       ◆ E-mail:
    nayou89@korea.ac.kr
        조 태 진   

      ◆ 석박사통합과정 7학기

      ◆ E-mail: chshatria@korea.ac.kr
        박 현 진    Part time

      ◆ 한국식품안전관리 인증원

      ◆ E-mail:  hjstyle@khidi.or.kr
        양 준 환   Part time

       ◆ (주) 농심 식품안전센터 수석 연구원

      ◆ E-mail:  rx78gp02a@nongshim.com
        문 성 양    Part time

      ◆ SGS 코리아

      ◆ E-mail:  bruce.moon@sgs.com
        김 애 영    Part time

      ◆ 한국식품안전관리인증원
     
      ◆ E-mail: 
    kay16@khidi.or.kr
        김 옥 민   Part time  

       ◆ 한국식품안전관리인증원
     
       ◆ E-mail: 
    dhral@khidi.or.kr
     

      이 명 기   Part time

      ◆ 한국식품안전관리인증원
     

      ◆ E-mail:  atommk2@khidi.or.kr

        배 윤 영    Part time  

      ◆ 식품의약품안전처 기획조정관 통상통계담당관실 보건연구사
     
      ◆ E-mail: 
    atommk2@khidi.or.kr
     박병규
       박 병 규   

       ◆ CJ 
     

     

    M. S. Course

     

     권오창   권 오 창   

       ◆ 석박사통합과정 3학기    
     
       ◆ E-mail:
    aspartame@korea.ac.kr
     두현   정 두 현   

       ◆ 석사과정 3학기    
               
       ◆ E-mail: 
    doohyun1234@korea.ac.kr
     기석   이 기 석   

       ◆ 석사과정 3학기    
       
       ◆ E-mail:
    kslee219@korea.ac.kr
     세한   김 세 한   

       ◆ 석사과정 2학기    
     
       ◆ E-mail: 
    sehan2k@gmail.com
     황지연   황 지 연   

      ◆ 석사과정 1학기    
                 
      ◆ E-mail: 
     hwagee77@korea.ac.kr
      석예슬   석 예 슬   

      ◆ 석사과정 1학기    
       
      ◆ E-mail:
    sys11711@naver.com
     jj   장 재 준   

      ◆ 석사수료    
       
      ◆ E-mail:
    jvyes7j@korea.ac.kr

     

    Ph. D. Graduate

     
     김선애

       김 선 애

       Center for Food Safety (Biomass Research Center), University of Arkansas   

      ◆ Post-Doctoral Associate 
                  
      ◆ E-mail: 
    sunaekim0220@gmail.com





     

    M.S. Graduate

     

     이유미    이 유 미  
      前 Givaudan Korea 기술연구실  


      ◆ 석사 학위논문   
       영유아용 식품의 미생물 오염도 조사와 Enterobacter sakazakii
       생화학/생리학적 특성 연구
                  
      ◆ E-mail: 
    yu_mi.lee@givaudan.com
        
      이 지 윤   
      축산물 HACCP 기준원 기술지원국 평가관  


      ◆ 석사 학위논문    
       Non-O157 대장균 선별배지 개발 및 국내 유통 식육에서 분리된 병원성 대장균의 분류
                  
       ◆ E-mail: 
      liy08@ihaccp.or.ky
     
     
      김 오 연   
      한국야쿠르트 중앙연구소 유제품연구 1 팀 연구원  


      ◆ 석사 학위논문    
       조제분유의 Enterobacter sakazakii 살균을 위한 초임계 이산화탄소 적용
                  
      ◆ E-mail: 
      KIM50@re.yakulr.co.kr
             
     
     김 민 정     

      ◆ 석사 학위논문    
       국내 초등학교 주변 식품의 위해미생물 오염 실태 및 식품안전 인식 조사
         
     
     정 우 영    
     CJ 제일제당 편의식품센터 식품연구소 연구원


      ◆ 석사 학위논문    
         Antimicarobial effect of supercritical carbon dioxide treatment against
    Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, and Salmonella Typhimurium to improve the microbiological quality of Alfalfa seeds
                  
      ◆ E-mail:
      sahmpane@cj.net 
     
      
      장 혜 인    
      유학 (Rutgers University, NJ, USA)


      ◆ 석사 학위논문     
         Combined effects of caprylic acid and mild heat against Enterobacter sakazakii  in reconstituted infant formula
                  
      ◆ E-mail: 
     soon8515@korea.ac.kr            
     
     
      곽 태 연   
      한국 식품안전관리인증원  


      ◆ 석사 학위논문    
       Oprimization of washing conditions to inactivate Escherichia coli O157:H7 and Salmonella  Typhimurium by ultrasound and calcium propionate using response surface methodology
                  
      ◆ E-mail: 
     sobasic544@khidi.or.kr
     
     최문정   최 문 정    
      

      ◆ 석사 학위논문    
       Inactivation of Cronobacter sakazakii and Salmonella enterica serovar Typhimurium by caprylic acid in combination with citric acid or vanillin in reconstituted infant formula
                  
      ◆ E-mail: 
    themon@jinro.com 
     윤산진  
      윤 산 진     
      (주)주피터 인터내셔널


       ◆ 석사 학위논문     
       막걸리의 생산단계별 미생물 추이 분석 및 위생관리 방안           
                  
       ◆ E-mail: 
      sanjinhsgy@korea.ac.kr 
     
     
       전 세 희     
       삼양 제넥스 연구소


      ◆ 석사 학위논문     
       Microbiota composition of fermented alcoholi beverages products including                    beer,  cheongu , fruit wine, makgeolli, yakju  consumed in Korea           
                  
      ◆ E-mail: 
     sehui@korea.ac.kr  
     
     최은숙
       최 은 숙     
       삼양 제넥스 연구소


      ◆ 석사 학위논문     
       Microbiological hazars and control in the roasted seasoned laver manufacturing            processes       
                  
      ◆ E-mail:
    angelinus0806@korea.ac.kr   
     
         
       박 태 현      
       삼성물산 상사부문


       ◆ 석사 학위논문      
       산성화된 아염소산 나트륨용액의 살균효율 향상을 위한 최적 제조방법 개발   
                  
       ◆ E-mail: 
    tom3124@korea.ac.kr  
     
     나국남
       나 국 남      
       한국야쿠르트 연구원


      ◆ 석사 학위논문      
       A new selective and differential medium for isolation of Shigella sonnei
                  
      ◆ E-mail: 
    biongn@re.yakult.co.kr 
     
     김유빈
       김 유 빈      
       아워홈 식품연구원


       ◆ 석사 학위논문      
       Efficacy of heat in combination with relative humidity on Escherichia coli O157:H7 reduction and germination of radish seeds
                  
       ◆ E-mail: 
    yb181.kim@ourhome.co.kr 
     
     구재명
       구 재 명      
       LG 생활건강 연구원


      ◆ 석사 학위논문      
       Microbiological quality of minimally prossed vegetables in Korea
                  
      ◆ E-mail: 
     juzaiming04@lgcare.com 
     
     
       홍윤지
       송민경
     혜리  문혜리
     곽은수  곽은수
       장일상


     

     

       
     

      장일상 | Part time 석사 6학기 cmm527@korea.ac.kr

     ( 주 ) 아워홈 연구소

    졸업논문

    Assessment for decontamination efficacy of neutral electrolyzed water on fresh-cut products and applicability on commercial processing line

     생명환경과학대학원

     

    오종석 : 애그로월드 okojs@hanmir.com

    이경수 : 조선호텔베이커리 cas73104@chosunhotelbakery.com

    유수연 : ( 주 ) 농심 suyean0402@daum.net

    남유선 : ( 주 ) 유케이케미팜 yousunnet@daum.net

    임병헌 : ( 주 ) 대상 lovebangbang@naver.com

    구대원 : 아워홈 nine2one@hanmail.net

    안중언 : ( 주 ) 대상 ahnoris@paran.com

    박 진희 : 강북삼성병원           

    안 연섭 : 건국우유            

    정유미 : NSF Korea            

    정효림 : 이콜랩

    김다미: 보건환경연구원

    송지희: 샘표

     

     

    Past Members

     

       

     이유미 yu_mi.lee@givaudan.com
     
     Givaudan Korea 기술연구실         

     ◆ 석사 졸업논문         
    영 · 유아용 식품의 미생물 오염도 조사와 Enterobacter sakazakii 의 생화학 / 생리학적 특성 연구

       

     배윤영 yybae@korea.kr

     식품의약품안전청 기획조정관 통상통계담당관실 보건연구사         

     ◆ 석사 졸업논문  
      초임계 이산화탄소를 이용한 돈육제품의 위해미생물 저감화

       

     이지윤 ljy08@ihaccp.or.kr

     축산물 HACCP 기준원 기술지원국 평가관         

    ◆ 석사 졸업논문  
    Non-O157 대장균 선별배지 개발 및 국내 유통 식육에서 분리된 병원성 대장균의 분류

         

     김오연 KIM50@re.yakult.co.kr

     한국야쿠르트 중앙연구소 유제품연구 1 팀 연구원   

      ◆ 석사 졸업논문 
      조제분유의 Enterobacter sakazakii 살균을 위한 초임계 이산화탄소 적용

       

     김민정

     

      ◆ 석사 졸업논문 
      국내 초등학교 주변 식품의 위해미생물 오염 실태 및 식품안전 인식 조사

       

     정우영 shampane@cj.net  

      CJ 제일제당 편의식품센터 식품연구소 연구원
            
    ◆ 석사 졸업논문      
      Antimicrobial effect of supercritical carbon dioxide treatment against Escherichia coli O15:H7, Listeria monocytogenes , and Salmonella typhimurium to improve the microbiological quality of Alfalfa seeds

       

     장혜인 soon8515@korea.ac.kr

     유학 (Rutgers University, NJ, USA)         

    ◆ 석사 졸업논문
      Combined effects of caprylic acid and mild heat against Enterobacter sakazakii in reconstituted infant formula

       

     곽태연 sobasic544@khidi.or.kr  

     한국식품안전관리인증원   

      ◆ 석사 졸업논문  
      Optimization of washing conditions to inactivate Escherichia coli O157:H7 and Salmonella Typhimurium by ultrasound and calcium propionate using response surface methodology

        

    최문정 themoon@jinro.com               

    진로 연구소         

      ◆ 석사 졸업논문  
     Inactivation of Cronobacter sakazakii and Salmonella enterica serovar Typhimurium by caprylic acid in combination with citric acid or vanillin in reconstituted infant formula

        

    윤산진 sanjinhsgy@korea.ac.kr         

    (주)에스앤텍            

    ◆ 석사 졸업논문    
      막걸리의 생산단계별 미생물 추이 분석 및 위생관리 방안

       

    전세희 sehui@korea.ac.kr   

    삼양 제넥스 연구소 

      ◆ 석사 졸업논문  
      Microbiota composition of fermented alcoholic beverages products including beer, cheongju , fruit wine, makgeolli , yakju consumed in Korea

       

    최은숙   angelinus0806@korea.ac.kr 

    삼양 제넥스 연구소 

      ◆ 석사 졸업논문      
      Microbiological Hazards and Control in the Roasted Seasoned Laver Manufacturing Processes

     

    박태현  tom3124@korea.ac.kr  

    삼성물산 상사부문


      ◆ 석사 졸업논문      
      산성화된 아염소산 나트륨용액의 살균효율 향상을 위한 최적 제조방법 개발

     

    나국남 biongn@re.yakult.co.kr

     한국야쿠르트 연구원

     ◆ 석사 졸업논문
      A new selective and differential medium for isolation of Shigella sonnei

      

    김유빈 yb181.kim@ourhome.co.kr

      아워홈 식품연구원

      ◆ 석사 졸업논문
      Efficacy of heat in combination with relative humidity on Escherichia coli O157:H7 reduction and germination of radish seeds

      구재명 juzaiming04@lgcare.com  

    LG 생활건강 연구원

    ◆ 석사 졸업논문
    Microbiological qaulity of minimally processed vegetables in Korea
      홍윤지  yoonji7587@korea.ac.kr       

    (주)에스앤텍 연구소

    ◆ 석사 졸업논문
      Microbiological hazards of raw seafood from fishery market, hypermarket, and online market
      

    송민경 

    CJ 제일제당

    ◆ 석사 졸업논문
    A novel approach for Escherichia coli O157:H7 inactivation and germination of radish seed by heat and relative humidity

        김선애 , Sun-Ae Kim   ksa7979@korea.ac.kr

      ◆ 석사 졸업논문
      Development of cost effective medium for the selective isolation of Enterobacter sakazakii

     ◆ 박사 졸업논문
      Novel inactivation method using synergistic bactericidal effects of medium chain fatty acids in combination with organic acids

    생명환경과학대학원

    이희진 : 서울 시청 위생과

    조은희 : 농촌진흥청

    민정기 : 신세계 식품과학 연구소

    윤아리 : 롯데 중앙연구소 R&D

    은정연: 경인지방식약청

    이소영: 인터컨티넨탈호텔

    유지현: 삼성에버랜드

    이현정: 한국식품연구소

    장홍근: SPC 식품안전센터

    오혜련: 한국식품연구소

    정혜규: (주) 한화

    최애진: 식품의약품안전처

    이지혜: 농산물품질관리원

    윤이나 : 식품의약품안전처

    손진선 : 식품의약품안전처

    최은영 : 농촌진흥청

    송정은 : CGV

    이창석: 자영업

    선혜영: Home Plus

    길희경: 풀무원

    박정현: (주) 한화

    홍승우: (주)대상         

    명예회원

    김도훈 : GM 대우 audi7000@korea.ac.kr
    김대원 : GS 홈쇼핑 ssubangkim@naver.com
    변영식 : CJ 프레시웨이 bysfood@cj.net
    김세민 : 농협